Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Η συνωμοσία του κοφτού μακαρονιού ή αρνάκι Ελμπασάν, ό,τι προτιμάτε  • Το Ελμπασάν είναι παραδοσιακή ελληνική συνταγή από την Καστοριά με γιαούρτι και αρνί.

         Μια ημέρα το καλοκαίρι του 2009

το παιδί μου αποφάσισε να φύγει απ’ το σπίτι. Προσπαθήσαμε να τον μεταπείσουμε χωρίς αποτέλεσμα. Από τότε δεν έχει εμφανιστεί ξανά. Ήταν καλό παιδί. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμμετείχε σε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες.

Τα λόγια του πατέρα ενός εκ των νεαρών κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς»


Εμμανουέλα Μπολάνο
(μητέρα του 24χρονου Νταμιάνο Μπολάνο, αλβανικής καταγωγής)

Και τα δύο παιδιά μου τελείωσαν το δημοτικό και γυμνάσιο στην Ελλάδα. Ο Δαμιανός πέρασε την πρώτη χρονιά στα ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων Λάρισας και επειδή δεν του άρεσε πέρασε τη δεύτερη χρονιά στα ΤΕΙ Χαλκίδας στη σχολή Μηχανολόγων.
Ήταν ένα παιδί ήσυχο, υπεύθυνο, ασχολείτο με το ποδόσφαιρο και τη μουσική. Με το ποδόσφαιρο μάλιστα είχε πάει στη Σουηδία. Από το Σεπτέμβριο του 2009 το κινητό του τηλέφωνο δεν απαντάΜε το που γεννήθηκε το μαντρί του Εμβέρ Χότζα βάρεσε διάλυση. Δεν πρόλαβε να βελάξει απ’ τη χαρά της ζωής, γιατί ήδη είχε λαχανιάσει απ’ την τρεχάλα προς τη γη της ευδαιμονίας.
Παράτησε τα λαμπερά ξέφωτα, τις δροσερές λαγκαδιές, τα μαγεμένα δάση (αυτά που αργότερα ο Μπερίσας αποχαρακτήρισε και ιδιο(τικο)ποήθηκε και βουρ για την Ελλάδα. Οι πυλώνες της ΔΕΗ, οι γραμμές του τραίνου, σίγουρος προορισμός για ένα αβέβαιο μέλλον.
Τον αγροφύλακα της Μεσοποταμίας Καστοριάς τον προαιώνιο διώκτη και εκμεταλλευτή του κατόρθωσε να τον ξεγελάσει με το τέχνασμα της κοκκινοσκουφίτσας.
Κάπου στα αυθαίρετα δουλεύανε οι δικοί του, νόμιμα μεγάλωνε.
Καμιά εικοσαριά χρόνια πέρασαν από τότε. Ένα κομμάτι κόπου και ιδρώτα χάθηκε στις πυραμίδες του Μπερίσα, αλλά εντάξει η πατρίδα έχει ανάπτυξη. Πολυώροφα ξενοδοχεία, διόδια στην υπό κατασκευή εθνική Τίρανα - Δυρράχειο, πολυκαταστήματα με είδη υγιεινής μαζί με νυφικά και κομμωτήρια στο Ελπασάν.
Αν δεν υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψης ίσως να άνοιγε ένα βενζινάδικο στο Ελμπασάν ή ένα συνεργείο αυτοκινήτων στους Άγιους Σαράντα.
Πως τα φέρνει η μοίρα. Από αρνάκι Ελμπασάν έγινε Δαμιανός του Χαϊδαρίου και όχι των Αγίων Αναργύρων και να καταζητείται ως Νταμιάνο.
Εσύ Άγιε Δαμιανέ ανάργυρε, εσύ ο συνάδελφος ιατρός του επάργυρου Μπερίσα, βοήθα τον μην τον συλλάβουν. Εσείς Άγιοι Σαράντα κάντε το θαύμα σας να συλλάβουμε τους σαράντα κλέφτες και τον Αλί Μπαμπά.
Ω! των ανθρώπων Θεία μοίρα. Πώς τα κατάφερες να κάνεις τον Αλί Μπαμπά ή Μπεν Άλι δεν έχει σημασία, μέλος της σοσιαλιστικής διεθνούς, μαζί με τον δικό μας;
Ω! Θεά Αστάρτη των Φοινίκων και της Τηνυσίας πώς τα κατάφερες ένας πτυχιούχος άνεργος μικροπωλητής να πυρπολήσει μαζί με τον εαυτό του ολόκληρη την επικράτειά σου;
Ω! μεγάλε Φαραώ Ραμσή απάλλαξέ μας από τις φιλανθρωπίες της, τη σύζυγο του Δημοκρατικά εκλεγμένου δικτάτορα Μουμπάρακ, την πρέσβειρα καλής θελήσεως της Unesko, μαζί με τη δικιά μας.
Ω! μεγάλε Στρατηγέ των απόκληρων των καταφρονεμένων, γιε της Καλόγριας Γιώργη Καραίσκο, πάρε τα Σαράντα παλικάρια σου από τη Λεβαδιά και πετάξου μέχρι τα ακριβά ξενοδοχεία της Ακρόπολης για να διώξεις τους κατακτητές της Τρόϊκας και τους προσκυνημένους του μνημονίου.
Συντρόφισσα Αλέκα! Ένα γκρουπούσκουλο μπορεί να γίνει κίνημα, μια συνωμοσία επανάσταση, ένας κομμουνιστής δικτάτορας και αντιστρόφως.
Ω! μεγάλε Θεέ του έρωτα και της επανάστασης, του λάθους και του πάθους! Εσύ που το τρυφερό αρνάκι του Ελμπασάν, το σοταρισμένο με το γιαούρτι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με το κρεμμυδάκι της πατριδοκαπηλίας, το μετέτρεψες σ’ ένα πιανίστα θουρίων εξέγερσης. Εσύ που το κοφτό μακαρονάκι της δουλοπρέπειας και της υποταγής, το πονήρεψες και αποφεύγει τα μους της απαστράπτουσας ρυπαρότητας των φτασμένων σεφ της βλαχογκλαμουριάς μας, που το έχωσες στα με ανομολόγητους σκοπούς εκτιθέμενα μπούτια διαγωνιζόμενων και διαγκωνιζόμενων τηλεστάρ, πες μου!
Από πού ξεκινάει ο ξεσηκωμός;


Στον Παντέλο το φίλο μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου