Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστροφή

   Απέφυγε τη μαύρη γάτα, διέφυγε της προσοχής της μαύρης χήρας που τον παραμόνευε να του χαλάσει τη μέρα, έξυσε και ξανάξυσε τ’ αχαμνά του στη θέα του μαύρου ράσου που ξαμολύθηκε μετά τον όρθρο για να πάρει σειρά στην ουρά της τράπεζας, έφτυσε και ξανάφτυσε τον κόρφο του όταν ήρθε αντιμέτωπος με τα βυζιά της περιπτερούς για τα τσιγάρα του και με ελαφρά πηδηματάκια κατευθύνθηκε στο χώρο της δουλειάς του.
-Καλό χειμώνα, τον τουφέκισε η γαϊδουροφωνάρα του χοντρομαλάκα συναδέλφου του. Χωρίς να του δώσει ευκαιρία διαφυγής άρχισε να τον γαζώνει με ριπές μιζέριας με σκοπό να τον αποτελειώσει πριν την εκκίνηση.
Με την πρώτη ριπή του εξήγησε πως κατάφερε να βρει ένα ευρύχωρο δίκλινο στην τιμή του μονόκλινου, όπου πρόσθεσε και άλλα τρία αναδιπλούμενα συν μια πολυθρόνα που γίνεται κρεβάτι για να κοιμούνται η δύστυχη γυναίκα του οι τρεις ενήλικες κόρες του και ο ανήλικος γιος του στη πολυθρόνα. Κι’ όλα αυτά δίπλα στο άλλο ευρύχωρο δίκλινο στην τιμή του μονόκλινου όπου έκανε μαζί τους διακοπές, η επταμελής οικογένεια του μπατζανάκη του, δίπλα στη τουαλέτα που μοιράζονταν όλοι οι παραπάνω μαζί μ’ ένα ζευγάρι συνταξιούχων ρουμάνων που έμενε σ’ ένα χώρο που έβλεπε στον ακάλυπτο κι’ επικοινωνούσε με μια σιδερένια αφαιρούμενη σκάλα.
Με την δεύτερη ριπή έκανε τον λογαριασμό προσθέτοντας τις τιμές από έντεκα ευμεγέθεις μελιτζάνες παπουτσάκι, τέσσερα μπούτια και διόμιση στήθια κοτόπουλου, τρις χωριάτικες, δύο μικρές μπύρες, δύο σόδες, εφτά πορτοκαλάδες και δύο λεμονίτες. 39.5 ευρουλάκια όλα. Από είκοσι με τον μπατζανάκη του.
Η τρίτη ριπή ήρθε σε συνέχεια της δεύτερης. Πήρε απόδειξη από το φαγάδικο, αλλά τα Voula Studios του έκανε το δύσκολο για να του δώσουν απόδειξη. Κι’ όταν τους απείλησε ότι θα τους κατήγγειλε στην τουριστική αστυνομία, ήρθε η ίδια η Βούλα αυτοπροσώπως και τους έδωσε από μια με πολύ μεγαλύτερο ποσό και σ’ αυτόν και στο μπατζανάκη του.
Κάπου εδώ άρχισε τη γκρίνια γι’ αυτούς που μας κυβερνάνε Και ποιοι είναι αυτοί οι μαλάκες που τους ψηφίζουνε, και πόσο έπεσε το οικογενειακό επίδομα. Κόλλησε στο όνομα αυτού που έβαλε ο Σαμαροβενιζέλος υπουργό οικονομικών. Να δεις, ένα ξεχαρβαλωμένο επίθετο ασορτί μ’ ένα σπασμένο αλβανικό όνομα.
Το στομάχι του έγινε μπετονιέρα. Με θολό απλανές βλέμμα έκανε μεταβολή και στηρίχτηκε στα κάγκελα της περίφραξης του αύλειου χώρου απ’ την έξω μεριά.
Απ’ το ξεσκισμένο πανώ που έμεινε απ’ την περασμένη σαιζόν κινητοποιήσεων άρχισαν να ξεπροβάλουν οι μορφές των κοριτσιών. Απ’ τα δεξιά της Υγείας, απ’ τ’ αριστερά της Πρόνοιας. Η μια του πήρε την πίεση, η άλλη του έκανε μαλάξεις κι η τρίτη έτρεξε να του φέρει νερό. Ένα υποσύνολο ευγενών παρουσιών βοήθησε να ηρεμήσει το ταραγμένο θυμικό του. Και να, κάπου από ‘κει μέσα ίσως να ξεπρόβαλε η γραφίστρια που θα σχεδίαζε το ιδεόγραμμα της ζωής του.
                                                                                       
                                                                                                  Στην Ελένη

Γιώργος Σαραντάρης
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΙΗΤΕΣ
Δεν είμαστε ποιητές σημαίνε φεύγουμε
Σημαίνει εγκαταλείπουμε τον αγώνα
Παρατάμε τη χαρά στους ανίδεους
Τις γυναίκες στα φιλιά του ανέμου
και στη σκόνη του καιρού
Σημαίνει πως φοβούμαστε
και η ζωή μας έγινε ξένη
ο θάνατος βραχνάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου